Home

ByDaniel

Lavazza Crema e Gusto – Twoja mocna i pełna smaku kawa

Ciągły rozwój produktów, dbałość o wysoką jakość ziaren oraz wkład w ochronę środowiska to główne powody, dla których marka Lavazza jest tak wysoko ceniona. Włoska kawa ziarnista i mielona analogowa z logo Lavazza Crema e Gusto to prawdziwie wyjątkowe produkty pakowane od razu po obróbce surowca, gwarantujące 100% świeżości przez długi czas.

W opakowaniach znajdują się wyłącznie starannie wyselekcjonowane ziarna z ekologicznych upraw z Kolumbii, Hondurasu, Peru i Indii, wypalane według tradycyjnej receptury. Oprócz klasycznych propozycji marka oferuje również mieszanki bezkofeinowe.

Charakterystyka produktu Lavazza Crema

Lavazza Crema to kompozycja nawiązująca do najlepszych tradycji włoskiego espresso. Oferowany produkt to mieszanka o intensywnym, trwałym smaku. Mocno palona z dodatkiem ziaren Arabiki z plantacji południowoamerykańskich i indonezyjskich oraz afrykańskich surowców Robusty.

Mocno południowy charakter pakietu podkreśla obecność dużej ilości Robusty, która jest lekko złagodzona obecnością elitarnej Arabicy (30%). Bogaty smak, niesamowita gęstość, zniewalający aromat i wysoka zawartość kofeiny sprawiają, że Lavazza Crema jest idealnym napojem dnia.

Idealna na pobudzenie lub dodanie energii na drugą połowę dnia

Dla złagodzenia intensywnego smaku można ją również z powodzeniem przygotować z mlekiem jako charakterystyczne cappuccino lub latte. Znaczna korzyść z Robusty sprawia, że napój jest niezwykle bogaty w kofeinę, która jest przydatna w przypadku różnych negatywnych stanów, jak np. depresja.

Smaki i metody przygotowania

Filiżanka zaparzonej kawy oferuje subtelne nuty karmelu i odrobinę czekoladowej goryczki. Obecność szlachetnej Robusty pozwala uzyskać espresso z idealną, gęstą pianką. Doskonała baza do kawy z mlekiem, która jest jednocześnie mocna i wyrazista. Prawdziwi smakosze cenią Lavazzę za wszystkie te zalety. Idealnie nadaje się do parzenia kawy w ekspresach automatycznych, w urządzeniach półautomatycznych lub przy użyciu tradycyjnej metody parzenia. Idealnie nadaje się do biura i do domu.

ByDaniel

Espresso i cappuccino, włoskie klasyki podbijają świat

Espresso i jego niezwykła popularność

Kawa należy do najbardziej popularnych napojów świata. Jest serwowana pod różnymi postaciami i w rozmaity sposób. W zależności od kręgu kulturowego w którym się ją pija, może być podawana solo lub wzbogacona o odpowiednie dodatki. W Europie i wielu krajach, takich jak Stany Zjednoczone, podstawą w komponowaniu kaw i napojów kawowych jest espresso, które wywodzi się ze słonecznej Italii. To niewielkich rozmiarów (około 30 ml), mocna kawa, która w oryginale serwowana jest ozdobiona słodką pianką. Pija się ją bez żadnych dodatków. Czasem dołącza się do niej jedynie małe ciasteczko. Do podania espresso używa się niewielkich filiżanek i specjalnej łyżeczki. Często wraz z espresso podaje się szklankę niegazowanej wody. Wypicie jej przed skosztowaniem kawy pomaga oczyścić kanaliki smakowe i lepiej docenić jej walory.

Zimno, zimno czyli kawa z dodatkiem lodu

Na gorące włoskie dni najlepsza będzie kawa espresso podawana na zimno. Często oprócz kostek lodu, dodaje się do niej alkohol. Espresso, wbrew opinii, nie jest kawą bardzo mocną. Zawiera małą ilość kofeiny. Picie tej kawy to prawdziwy rytuał. Jej odpowiednie przygotowanie może być prawdziwą sztuką. Sukces dobrej kawy to też odpowiednia mieszanka kaw z której ją przygotowano. Warto poświęcić więcej czasu, by dokonać wyboru, który potem zaowocuje napojem o niezwykłym aromacie. Lavazza crema (gdzie kupić) niewątpliwie należy do jednej z nich.

Cappuccino najlepiej smakuje przed południem

Cappuccino swą nazwę zawdzięcza twórcom, czyli włoskiemu zakonowi kapucynów. Jest to kawa niezwykle popularna na całym świecie. Włosi traktują ją jako napój pity tylko we wczesnych godzinach i oburzeni są, gdy ktoś pija cappuccino późną porą. Filiżanki, których używamy do podawania tej kawy są większe niże te do espresso. Ich pojemność waha się w granicach 150-200 ml. Do kawy dodaje się mleko, która tworzy na niej smakowitą piankę. Często towarzyszą jej dodatki, takie jak cynamon, cukier albo delikatna czekoladowa posypka. Bazą tej kawy jest oczywiście espresso.

ByDaniel

Lavazza crema – wyjątkowy mariaż arabiki i robusty

Lavazza należy do kaw, które wyróżniają się bogatym aromatem i niezwykle subtelnym smakiem. Posiada przy tym wysoką jakość ziaren, dlatego też spełnia oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy czarnego płynu. Poza tym kawę tę można zakupić w różnej postaci. Na rynku mamy do dyspozycji produkty mielone, rozpuszczalne oraz zawierające pełne ziarna.

Wyjątkowa mieszanka

Obecnie na naszym rynku można znaleźć wiele rodzajów kawy o nazwie lavazza. Jednak bez względu na to, zawsze pochodzi ona ze starannie wyselekcjonowanych ziaren. Nie powinien zatem nikogo dziwić fakt, że często gości na naszych stołach. Przy okazji omawiania lavazzy warto wspomnieć, że dzieli się ją na kilka rodzajów. Bazą do jej powstania jest Arabica i Robusta. Najczęściej mamy do czynienia z mieszanką tych dwóch kaw. Do najpopularniejszych produktów tego typu należy lavazza crema, która znajduje swoich zwolenników wśród osób, które uwielbiają delikatny i kremowy smak. Odznacza się ona wyczuwalną nutą gorzkiej czekolady z delikatnym posmakiem czekolady.

Niezwykłe walory smakowe

Lavazza crema do 30% taniej to najczęściej mieszanka ziaren robusty i arabiki w proporcjach 70% oraz 30%. Kawa ta posiada harmonijny i bardzo bogaty smak oraz gęstą i trwałą creme. W idealnie przygotowanej kawie można oprócz czekolady wyczuć smak suszonych owoców. Kawa tego rodzaju doskonale sprawdzi się w przypadku amatorów mocnego i intensywnego espresso. Bardzo dobrze współpracuje z mlekiem, tworząc napój o wyjątkowo przyjemnym zapachu.

Niesamowita nuta zapachowa

Do ciekawych odmian lavazzy należą te aromatyzowane oraz bezkofeinowe. Jednak największą popularnością cieszą się mocne jej wersje. Co sprawia, że kawa lavazza jest mocna? Wszystko zależy od ilości dodatku robusty. Arabika zapewnia piękny zapach i smak. Robusta natomiast ma w sobie moc. Im więcej jest robusty w stosunku do arabiki, tym kawa jest mocniejsza. Jeżeli jednak ktoś woli aromat od siły oddziaływania, powinien wybrać mieszankę z większą ilością arabiki. Na smak lavazzy ma także wpływ sposób palenia. Dzięki niemu można wydobyć z ziaren niesamowite nuty zapachowe.